Fendt Field Days, Wadenbrunn – Demonstrații de performanță cu mii de oameni în public

Ediția de anul acesta a demonstrațiilor în câmp de la Wadenbrunn, Germania, eveniment organizat de producătorul german Fendt în colaborare cu Saaten-Union, a fost o impresionantă manifestare de forțe, completată de performanță și pasiune pentru agricultură. Despre atelierele specifice, spectacolul oferit de mașinile și utilajele agricole, inovațiile și tehnologia prezentate la Fendt Field Days se va vorbi multă vreme de acum înainte. Singurele inconveniente, praful și vremea caniculară, au fost date repede uitării. Mai exact la poarta principală, de unde fiecare s-a îndreptat înspre zonele de interes, încercând să parcurgă în timpul destul de scurt, de altfel, cât mai mult din suprafața de expoziție.

 

Fendt Field Days este locul din care fiecare se întoarce cu ceva: experiență, idei noi, planuri de viitor și, neapărat, dorința de a reveni la următoarele ediții.

Ziua a început la 9.30, iar cele 90 de hectare pe care s-a întins evenimentul au fost traversate de mii de oameni și sute de mașini și utilaje agricole. Fendt Field Days a adunat împreună fermieri, parteneri și colaboratori din întreaga lume și a angrenat în demonstrații practice un număr impresionant de tractoare, mașini auto-propulsate sau combine. Pe lângă inovațiile deja cunoscute, prezentate la Agritechnica, vizitatorii au luat parte la prezentarea unor noi tehnologii, ce vizează dezvoltarea și îmbunătățirea continuă a modului de lucru din domeniul agriculturii.

 

Un punct de interes pe harta evenimentului, comun multor participanți, a reprezentat spațiul destinat combinei Ideal. Urmând să fie în curând comercializată, aceasta s-a aflat în atenția tuturor, mai ales la partea de demonstrații.

Creată în jurul a două concepte, eficiență și simplitate, despre combina Ideal se poate vorbi la superlativ din multe puncte de vedere. Admirată și apreciată în ceea ce privește designul, imaginea sa ascunde inovații pe măsură. Desemnată „The machine of the year 2018”, seria cuprinde trei modele, 7, 8 și 9, cu o putere de 451, 538 și 647 cp. Dispune de cel mai mare rotor de pe piață (4.84 m lungime și 600 mm diametru) cu cea mai mare suprafață de separare, cel mai mare buncăr din industrie (17.100 l) și cel mai mare debit de descărcare (210 l/s, cu 32% mai mare decât cel mai apropiat competitor).

 

Combina Ideal, dar și mașinile de erbicidat autopropulsate - Rogator, șenilatele sau utilajele produse de Horsch s-au aflat pe lista de interes a fermierilor români. De fapt, fiecare a încercat să găsească cele mai potrivite soluții pentru propriile ferme. Iar drumul la Wadenbrunn s-a dovedit util în acest sens.

 

Este un eveniment care te impresionează.

 În primul rând ca mod de organizare, apoi tot ce înseamnă utilajele prezente în teren. Acesta era și scopul pentru care ne-am deplasat; nu neapărat să vedem organizarea, pentru că știm că nemții sunt buni organizatori, ci să vedem ce utilaje agricole noi și nu numai sunt pe piață și modul în care ele realizează lucrările pentru care sunt concepute. Plecăm cu anumite impresii, anumite puncte de vedere. Vom ține cont de ceea ce am văzut și ne vom gândi la eventuale investiții pe care le-am putea face într-o fază următoare. Pe noi, românii, la modul general vorbind, și în general cei care lucrăm terenuri în zonă de câmpie, ne interesează în mod deosebit utilaje de prelucrare a solului și utilaje care pregătesc solul în vederea semănatului și, implicit, utilaje pentru semănat. Din păcate, după cum putem constata, clima la nivel global s-a schimbat destul de mult. Iar noi trebuie să ținem cont și de tipul solului pe care îl avem și de modul în care evoluează clima. Trebuie să analizăm și să stabilim care este cel mai bun tip de utilaj care să se preteze pentru terenurile și zona în care noi ne derulăm activitatea. Slavă Domnului, aici am constatat că sunt tot felul de utilaje care să permită prelucrarea solului în condițiile necesare. Altfel spus, ai ce alege. Au utilaje pentru toate tipurile de lucrări, utilaje performante, care te încântă. La un moment dat, vrem nu vrem, trebuie să aderăm la tot ce înseamnă tehnologie.” Constantin Soare, Constanța.

 

 „E prima dată când vin la acest eveniment și plec cu o impresie foarte bună.

Am apreciat prezentarea de utilaje și noutățile, în principal combina Ideal. Am văzut-o pe câmp, am analizat detaliile tehnice și pare interesantă. Acuma rămâne să o vedem în lucru, după ce va fi lansată, și la noi în țară. Restul utilajelor... le am în dotare, îmi este cunoscută și seria 1000 - tractoarele. Personal, m-a interesat prezentarea la sprayere. Am în vedere o achiziție la mașini de erbicidat și am fost mulțumit de ce am văzut. Au o capacitate foarte mare, cel mare are un rezervor de 6000 l și e foarte bun la suprafețe mari. ” – Bazon Cătălin, jud.Vrancea

 

 Am venit special să văd 943 Vario MT, pentru că asta mă interesează.

 Am urcat în tractor, am mers în câmp și am văzut cum funcționează. Interiorul este foarte simplu conceput, poate să lucreze oricine pe el. Nu trebuie să angajăm ingineri ca să lucreze pe un tractor. Am rămas plăcut impresionat.” – Bogdan Cărăpănceanu, jud. Giurgiu

 

Mi-a plăcut în prima zi (n.r. secțiunea VIP) pentru că am putut vedea fiecare din cele șase ateliere în parte.

 A doua zi, fiind mult mai mulți vizitatori, a fost totul mai pe fugă, iar timpul destul de limitat. M-a interesat zona în care au fost expuse sprayerele, unde am putut să văd mașinile de erbicidat autopropulsate Rogator. Și chiar am fost plăcut impresionat, am făcut și o tură cu operatorul de acolo, adică vizita a fost cu beneficii pentru mine. În cadrul demonstrațiilor ai putut să vezi într-adevăr utilajele la lucru. Deși structura solului este cu totul diferită de cea de la noi, ți-ai putut face o părere despre un anumit utilaj. Am vrut să văd și noua combină Ideal, pe care am analizat-o de aproape și în timpul lucrului. Și am fost surprins.” – Cristian Rista, jud. Arad

 

A fost o manifestare de înaltă ținută și am o mare satisfacție că am participat.

Deși condițiile naturale nu au fost cele mai prielnice, fiind foarte mare secetă în Germania, au reușit să impresioneze prin demonstrații și prezentări. Am fost în special interesat de noutățile în ceea ce privește semănatul, tratamentele și combaterea dăunătorilor. De curând am achiziționat un tractor Fendt Vario 1050 și vreau să adaptez și gama de utilaje. Am hotărât că voi cumpăra o semănătoare Horsch cu lățime de lucru de 6 m și urmează să ne decidem asupra altor investiții.” – Aurel Buzgău, jud. Satu Mare